Evropska komisija je v tem tednu razglasila letošnje zmagovalce nagrad na področju mobilnosti in varnosti. V okviru Evropske komisije se podeljujejo v okviru kampanje Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka vsako leto med 16 in 22 septembrom, kar 4 nagrade: nagrada evropskega tedna mobilnosti za manjša in za večja mesta/občine, Nagrada za prometno varnost v naseljih ter nagrada za trajnostni-mobilnostni načrt v mestih. 

Zmagovalec in prejemnik Evropske nagrade za prometno varnost v naseljih za leto 2020 je mesto Bilbao iz Španije. Bilbao je uspešno rešil problem prometne varnosti v mestu z zmanjšanjem omejitve hitrosti na 30 km/h. Nove omejitve so bile prvič uvedene v letu 2018 na 87 % vseh cest v mestu. V letu 2020 so te omejitve razširili na celotno področje mesta. Strokovno komisijo za izbor je navdušila tudi komunikacija in ozaveščanje Bilbao pri uvajanju in promociji prometne varnosti ter koraki pri vključevanju prebivalcev v diskusije in odločanje. Kratko predstavitev si lahko ogledate na: Klik (spletna stran)

Evropska nagrada za prometno varnost v naseljih se je prvič podelila v lanskem letu za leto 2019.  Namen te nagrade je: 
-    Poudariti vlogo lokalnih skupnosti pri izboljšanju prometne varnosti na evropskih cestah  38 % smrtnih žrtev in več kot 50 % huje poškodovanih znotraj naselij.
-    Nagraditi izstopajoče in inovativne dosežke lokalnih skupnosti k prometni varnosti in spodbuditi izmenjavo dobrih praks.
-    Nagrada EU je namenjena lokalnim skupnostim za uvedbo celostnih rešitev k izboljšanju prometne varnosti v naseljih z uveljavljanjem prepoznanega koncepta Varnega sistema oz. Vizije 0.
Za nagrado Prometna varnost v mestih so bili letos med najboljšimi izbrani poleg Bilbaa (Španija), Heraklion (Grčija) ter Quart de Poblet (Španija). 

                                      


Evropski teden mobilnosti
V letu 2020 je v kampanjah za varnost in mobilnost sodelovalo kar 2.900 evropskih krajev in mest, kar je drugo najuspešneje leto glede na število sodelujočih. Vse evropske nagrade so usmerjene v prepoznavanje aktivnosti, ki jih izvajajo mesta na področju bolj varne mobilnosti. 
Tema letošnje kampanje za Evropski teden mobilnosti 2021 je »Živi zdravo. Potuj trajnostno."

Več informacij pa najdete tudi na: 
Slovenska platforma trajnostne mobilnosti
Evropski teden mobilnosti
Prav tako so že odprte prijave za Evropsko nagrado za prometno varnost v naseljih za naslednje leto, rok za oddajo je 31. oktober 2021. Povezava (klik)