Javna agencija RS za varnost prometa je z veseljem sodelovala na zaključnem dogodku projekta Varno na kolesu, ki je potekal 19.5.2023 v SiTI Teatru v Ljubljani.
Nosilec projekta varno na kolesu je podjetje Butan plin, ki že 11. leto skupaj s partnerji prispeva k aktivnostim za varno kolesarjenje. Agencija za varnost prometa v projektu Varno na kolesu sodeluje od začetka, torej že enajsto leto. Projekt uspešno dopolnjuje in nadgrajuje aktivnosti prometne vzgoje v šolah ter usposabljanja za samostojno vožnjo kolesa.
Tudi letos se je projektu Varno na kolesu pridružilo več kot 10.000 učencev iz 140 slovenskih osnovnih šol in mlade kolesarke in kolesarje preko zabavnih, inovativnih in tematsko obarvanih nalog spoznavali s cestnoprometnimi predpisi. V okviru nalog, ki so jih opravljali, so spoznavali prometna pravila, se pripravljali na varno vključitev v promet, nabirali kilometre in se hkrati potegovali za privlačne in koristne nagrade.
Na današnjem zaključnem dogodku je sodelovalo 12 osnovnih šol, preko 270 otrok z vseh koncev Slovenije, ki so se s svojimi projekti uvrstile v finale. Podeljene so bile številne praktične nagrade. AVP pa je tudi s svojimi praktičnimi prikazi osveščala in izobraževala učence. Pester program sta popestrila tudi pevka Eva Boto z glasbenimi vložki ter Nik Škrlec s predstavitvijo razstave, zakaj je potrebno zaščititi možgane.
Nagrado za prvo mesto pa so prevzeli učitelji in otroci z OŠ Sveti Tomaž v Slovenskih Goricah, ki so bili donacije in praktičnih nagrad zelo veseli. Med ostalimi finalisti pa so še:
OŠ Sveti Tomaž (Podravska) - zmagovalci
OŠ Milana Majcna Šentjanž (Posavska),
OŠ Branik (Goriška),
OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika,
OŠ Jurija Vege Moravče (Osrednjeslovenska),
OŠ Zbora odposlancev Kočevje,
OŠ Brusnice,
OŠ Dolenjske Toplice (Jugovzhodna Slovenija),
OŠ Tišina in
OŠ Cvetka Golarja Ljutomer (Pomurska).

Več informacij o projektu na: https://varnonakolesu.si/