„VIR VESELJA IN POVEZANOSTI“ je geslo, s katerim nas vabi letošnja, že 19. preventivna akcija 40 dni brez alkohola. Z akcijo organizatorji opozarjajo, da prekomerno uživanje alkohola v Sloveniji povzroča veliko stisk zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni. Vabijo k odgovornemu odnosu do alkohola doma, na cesti, pri delu in v družbi. Odziv na povabilo k 40-dnevni odpovedi alkoholu je znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola.

Akcijo 40 dni brez alkohola soorganizirajo Slovenska karitas, Javna agencija RS za varnost prometa, Med.Over.Net in NIJZ ter podporniki akcije: Ministrstvo za zdravje, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Društvo UP, Društvo Nacoa, Združenje FORTOX in letos kot gost akcije Strojni krožki Slovenije.

V soboto 17. 2. 2024 bo ob 10.00 na Brezjah sv. mašo za zdravljene alkoholike, njihove svojce in udeležence preventivne akcije. Na dogodku bodo tudi pričevali zdravljeni alkoholiki. Podobno srečanje bo poteklo v nedeljo 10. 3. 2023 na Sveti gori. Pred zaključkom akcije bo 27. marca organizirana tudi okrogla miza, kjer bodo sodelujoči spregovorili o pozitivnih vplivih akcije, odnosu do alkohola in posledicah prekomernega pitja alkohola.

Pridružite se akciji in izrazite solidarnost in sočutje z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola