ZŠAM Ptuj je v torek, 24. 10. 2023 izvedlo brezplačno teoretično in praktično usposabljanje starejših voznikov motornih vozil.

Starejših voznikov je v prometu vedno več. Prometna pravila in način vožnje se nenehno spreminjajo, vendar usposabljanje voznikov ni sistemsko urejeno. Z izvedbo projekta se omogoča dodatno usposabljanje starejših voznikov v znanju teorije cestnoprometnih predpisov in v praktični vožnji.

Predavanje o cestno prometnih predpisih je bilo izvedeno v prostorih ZŠAM Ptuj. Na predavanju so bili udeleženci seznanjeni z osnovnimi pravili cestnega prometa s poudarkom na pravilih vožnje v krožiščih in po avtocesti. Po končanem predavanju so imeli udeleženci na razpolago šest vozil Šole vožnje Prednost z učitelji vožnje. Nekateri udeleženci so opravili vožnjo s svojimi vozili v spremstvu učitelja vožnje. Večina udeležencev je opravila praktično vožnjo po okoliških cestah in krožiščih. Učitelji vožnje so jim med vožnjo podali napotke za varno vožnjo. Udeleženi starejši vozniki motornih vozil so bili z izvedbo projekta  zadovoljni, želijo si  nadaljevanja takšnih projektov. Izobraževanja starejših voznikov se je udeležilo 47 udeležencev. Letos so bili  vključeni v izobraževanje člani Društva upokojencev Turnišče. Med udeleženci so bili tudi starejši vozniki iz širšega ptujskega območja.

Pri izvedbi izobraževanja starejših voznikov motornih vozil so poleg Združenja šoferjev in avtomehanikov Ptuj sodelovali še SPVCP Mestne občine Ptuj ter Šola vožnje Prednost.

Osnovni cilj projekta je zagotavljati večjo varnost starejših voznikov motornih vozil in s tem tudi vseh drugih udeležencev v prometu. Vozniki brezplačno pridobijo dodatna znanja in praktične izkušnje za udeležbo v prometu ter ohranjajo kondicijo vožnje motornih vozil.

Povezava na prispevek Ptujske TV                                                                                                                                                                               

Janez Strelec, ZŠAM Ptuj