Varstveno delovni center Novo mesto je 15. 9. 2022 organiziral že 6. mednarodno srečanje oseb z motnjo v duševnem in telesnem razvoju z osebami brez motnje s sloganom »V jati z drugačnimi«.

Tema letošnjega srečanja je bila varnost, zato smo k sodelovanju povabili Policijsko upravo Novo mesto, Vojašnico Franca Uršiča, Globalno varnostni servis, Gasilsko reševalni center in Občinsko civilno zaščito.

Na srečanju je sodelovalo 176 udeležencev, od tega 80 oseb z motnjo v duševnem in telesnem razvoju s spremljevalci in 96 učencev/dijakov z učiteljicami.

Srečanje je dopoldne potekalo na 5 lokacijah:

-       v Gimnaziji Novo mesto so se družili gimnazijci in učenci OŠPP Dragotin Kette, spoznavali so dejavnost Občinske civilne zaščite in si ogledali zaklonišče na Jerebovi ulici,

-       na Policijski upravi v Bršljinu so se družile skupine iz VDC Novo mesto enote II Bršljin, iz Avstrije iz Heimstaette Birkenhofa, iz OŠ Vavta vas in iz OŠ Frana Metelka Škocjan. Policisti so predstavili njihovo konjenico, 2 policijska psa, policijsko vozilo in opremo in prostore za pridržanje,

-       v vojašnici Franca Uršiča so sodelovali uporabniki iz VDC NM enota Trebnje, VDC Črnomelj, OŠ Drska in OŠ Šmihel. Udeleženci so se preizkusili v streljanju z airsoft puško, si ogledali vojaški muzej, se vozili z oklepniki – valuki in se pomerili na vojaškem poligonu,

-       v OŠ Trebnje v Podružnični šoli Šentlovrenc so se učenci skupaj s skupino iz VDC Krško seznanili z dejavnostjo Globalno varnostnega servisa,

-       v VDC Novo mesto, v enoti I Šmihel so se uporabniki in skupina učencev OŠ Dolenjske Toplice seznanili z delom Gasilsko reševalnega centra, si ogledali gasilski avto in se preizkusili v uporabi različnih gasilskih pripomočkov.

V popoldanskih urah smo v Gostišču Loka izvedli zaključno slovesnost. Nastopali so uporabniki enote II Bršljin. Sledil je nastop priznane TV voditeljice Darje Gajšek. Dogajanje je popestril ansambel Gašperja Kavška. Udeleženci so z zanimanjem spremljali dogajanje in plesali ob glasbi povabljenih glasbenikov.

Vsi udeleženci srečanja so preživeli čudovit dan, ki jim bo še dolgo ostal v lepem spominu.

Donatorji, ki so na različne načine prispevali k izvedbi srečanja so ga. Darja Gajšek, KZ Trebnje, Mercator, Krnc d.o.o., Impuls Domžale d.o.o., Gostišče Loka Novo mesto, ansambel Gašperja Kavška in Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa.

Za srečanje bo finančna sredstva namenila tudi Alpsko Jadransko zveza.

Iskrena hvala vsem.

Andreja Klobučar

vodja projekta V jati z drugačnimi