26.1.2023 je Javna agencija za varnost prometa uspešno izvedla izobraževanje za pedagoške delavce - USPOSABLJANJE ZA IZVAJANJE PROGRAMOV PROMETNE VZGOJE (PROJEKT PASAVČEK).

Usposabljanja so se udeležili učitelji in vzgojitelji, ki izvajajo projekt Pasavček ali pa ga načrtujejo. Skoraj 100 pedagoških delavcev se je udeležilo včerajšnjega usposabljanja, ki je potekalo v Ljubljani (Four Points by Sheraton Ljubljana Mons).

Na izobraževanju je dr. Mateja Markl udeležence seznanila s prometno varnostjo otrok in zakonskimi določbami, z nekaterimi značilnostmi varnosti otrok v prometu, z uporabo otroških sedežev v vozilu, načrtovanjem projektnega dela v skupini, učinki projekta nasploh… Ga. Potočnik je predstavila nazoren primer dobre prakse projekta Pasavček v vrtcu, ga. Štrekelj pa v OŠ. Uporabo učnega gradiva Učenec pešec in spletno učilnico AVP je predstavila dr. Irena Janžekovič Žmauc. Z možnostjo učenja prometnih vsebin v Malem mestu – Minicity je udeležence seznanila ga. Obal. Udeleženci so tudi aktivno sodelovali z načrtovanjem rešitev konkretnih problemov ter delali v skupini.

Prednost usposabljanja v živo je ta, da udeleženci lahko med sabo delijo dobre izkušnje, načrte za prihodnost, si zabeležijo nove ideje za vodenje projekta Pasavček. G. Smolič je vsem udeležencem usposabljanja prijazno razdelili plišaste Pasavčke in preventivna gradiva, ki jih bodo lahko uporabljali pri pedagoškem delu. Usposabljanje je bilo uspešno izvedeno tako organizacijsko kot vsebinsko, saj so udeleženci opolnomočeni z novimi spoznanji in idejami za izvajanje projekta Pasavček pohvalili izvedbo usposabljanja.

Eno od mnenj udeleženke usposabljanja: ".. danes sem se imela možnost v živo udeležiti izobraževanja Usposabljanje za izvajanje programov prometne vzgoje (projekt Pasavček). Želim pohvaliti samo izvedbo in koncept izobraževanja, ki je bilo strokovno, podkrepljeno s primeri in bogatimi izkušnjami vzgojiteljic in učiteljic. Atmosfera je bila odlična, predavateljici Mateja in Irena pa sta nam odgovorili na vsako zastavljeno vprašanje ter nas podučili z zakonodajo. Zaradi razgibanega programa je izobraževanje minilo hitro. Všeč mi je bilo, da smo se lahko na koncu tudi sami aktivno vključili v delavnice in si izmenjali ideje, zamisli." (ga. T. Vučković).

V okviru projekta Pasavček v letošnjem šolskem letu sodeluje 1.516 skupin in oddelkov iz kar 155 slovenskih občin, skupno preko 25.500 otrok. V okviru projekta se izvajajo po vrtcih in šolah zelo zanimivi in poučni projekti, s pestrimi aktivnostmi, ki vključujejo različna področja otrokovenag razvoja, s skupnim ciljim varnosti otrok med vožnjo v vozilih in širše v prometu.