(Ljubljana, 21. maj 2024) Javna agencija RS za varnost prometa izvaja raziskavo o uporabi drog, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z vožnjo motornega vozila. Med udeleženci cestnega prometa je uporaba prepovedanih drog iz leta v leto višja, saj je poleg opitih med vozniki tudi precej takih, ki vozijo pod vplivom različnih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Uživanje prepovedanih drog v zadnjih dvajsetih letih pri nas strmo narašča in pomeni povečanje ogroženosti udeležencev v cestnem prometu. Ogroženi so predvsem tisti med 17. in 39. letom starosti, saj ti največkrat uživajo prepovedane droge.

Agencija za varnost prometa je v ta namen pripravila kratko anonimno spletno anketo, s katero želi pridobiti uvide o osebnih prepričanjih in navadah, t.j., kako vozniki ocenjujejo stanje na tem področju, ali uživajo droge in/ali alkohol pred in med udeležbo v prometu, kako ocenjujejo sebe in ostale udeležence v prometu ter kaj in kako, bi sami spremenili, da bi se stanje izboljšalo. Izsledki spletne anonimne ankete bodo pomembni za razumevanje stališč voznikov o varnosti v prometu in nam bodo v nadaljevanju pomagali pri pripravi dodatnih ukrepov za povečanje varnosti v cestnem prometu.

 

Vljudno vas vabimo, da anketo, dosegljivo na spodnji povezavi, izpolnite:

 

https://avp-rs.1ka.si/raziskava-droge-avp

ali preko povezave do novice na naši spletni strani  https://www.avp-rs.si/uporaba-drog-in-alkohola-med-vozniki/ 

 

Izsledke bo Agencija za varnost prometa objavila v sklopu nove Nacionalne preventivne akcije »Droge«, ki bo potekala med 17. in 30. junijem 2024.

 

Hvala za vaše sodelovanje!