Simpozij o e-mobilnosti v Beogradu je potekal 15. in 16.11.2023. Z AVP sta se ga udeležili ga. Tamara Gorišek (Sektor za vozila) in dr. Irena Janžekovič Žmauc (Sektor za preventivo in vzgojo v cestnem prometu).

Na simpoziju so uvodne nagovore imeli ambasadorji, državni predstavniki in kasneje različni strokovnjaki. G. Milan Milojević, iz srbske Agencije za bezbednost saobraćaja je predstavil njihove aktivnosti (npr. priprava navodil kako na tehničnem pregledu pregledovati električne avtomobile). Predstavljena je bila E-mobilnost v EU (Maciej Mazur, predsednik AVERE) in E-mobilnost v Srbiji (Boris Ćorović, Udruženje uvoznika automobila Srbije). G. Baerte de Bray, iz Elaad NL je predstavil infrastrukturo v Evropi s poudarkom na primerih uporabnikov električnih vozil (v nadaljevanju EV) na Nizozemskem. G. Vladimir Živanović je predstavil primer Zlatibora kot zelene turistične destinacije. Zanimivi razprava, ki jo je vodil g. Primož Lemež z Maciej Mazur (AVERE), Baerte de Brey (ElaadNL), Miroslav Vrcelj (Mercedes), Vladimir Živanović (TOZ), se je nanašala na politiko e-mobilnosti in infrastrukture. V nadaljevanju prvega dne je bila predstavljena e-dostava, njena prihodnost, možnosti za le to v mestih in storitveno dejavnost.

Drugi dan simpozija je bil namenjen temam s problematiko npr. kako nevarni so delci izpušnih plinov za zdravje ljudi (dr. med. sci. Dejan Spiroski), kakšne so možnosti za prehod s konvencionalnih vozil na EV (Thomas Scheucher AVL), razvoj in implementacija tehnologij baterij (Balazs Sziglazi iz CATL, Nemanja Mikać iz Eleven Es), MAJOZS pot k e-mobilnosti (Szolt Hajnalka iz MAJOZS), kakšno vlogo bo v transportu igral vodik (Endre Baliwaht), oblikovanje e-vozil (prof. dr. Marko Luković iz Fakulteta za aplikativno umetnost), polnilnice za EV (Predrag Vučinić). Sledila je razprava, ki jo je vodil g. Lemež, z različnimi strokovnjaki (Thomas Scheucher (AVL), Balazs Szilagyi (CATL), Robert Lukić (Toyota), Velimir Jeremić (Dekra)) o tehnološkem razvoju v Evropi in Srbiji ter kakšni so načrti za razvoj EV.

V naslednjih letih je pričakovati porast e-mobilnosti.