(Ljubljana, 18. november 2021) Vsako tretjo nedeljo v novembru se spominjamo vseh preminulih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi sorodniki, bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci. V tem času po celem svetu, kot tudi po številnih slovenskih krajih, potekajo slovesnosti in obeležitve. Letos že drugič zapored večina dogodkov poteka preko spleta. V Ljubljani bo sicer osrednja obeležitev potekala v soboto, 20. novembra 2021 v Rdeči dvorani Mestne hiše. Direktor Javne agencije RS za varnost prometa Jože Hribar univ. dipl. inž. str. je ob letošnjem Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč podal poslanico v obliki videonagovora.

V njej je med drugim izpostavil:

»Na ta dan nas še bolj žalosti, da se je v letošnjem letu, kljub stalnim opozorilom in akcijam na terenu, prizadevanjih policije, vseh organizacij, ki skrbimo za varnost v prometu, krivulja smrtnih prometnih nesreč obrnila navzgor.

A v preteklosti smo že dokazali, da znamo in zmoremo drugače. Lanski december se je vpisal v zgodovino kot prvi mesec v zgodovini Slovenije brez smrtnih žrtev. Vsak dan, ki mine brez poškodb in brez najhujših posledic v prometu je dan upanja, da je Vizija nič uresničljiva.

Slogan Spominjajmo se – Pomagajmo – Ukrepajmo je letos v ospredje ukrepanja postavil območja umirjenega prometa in s tem apelira na pomen nižjih hitrosti. Najhujše posledice zlasti pri pešcih in vseh drugih izpostavljenih udeležencev v prometu je mogoče preprečevati prav z uvedbo območij umirjenega prometa. Človeško življenje je neprecenljivo, izpostavljenost ranljivih skupin v prometu pa izjemna.

Zato na ta dan znova prosimo, naj vsi udeleženci v prometu varnost na cestah jemljejo skrajno resno in odgovorno. Bodimo pozorni do ranljivih udeležencev, odpovejmo se uporabi mobilnega telefona, vožnji pod vplivom alkohola, spoštujmo vozne razmere in predpise, predvsem pa prilagodimo hitrost. Območja umirjenega prometa nam zapovedo prav to: znižajmo hitrost, umirimo tempo, bodimo pozorni