Slovenske ceste so od leta 1991 terjale 7.708 življenj.  V letošnjem letu že 19. V ozadju nemih številk se poraja  nevidni svet žrtev prometnih nesreč, ljudi, ki so jih posledice najhuje zaznamovale. Svojci, ki so ob smrti bližnje osebe zaradi prometne nesreče doživeli hud šok, nedvomno potrebujejo oporo, razumevanje, podporo. Smrt otroka, starša, sestre, brata, prijatelja, sodelavca je vedno praviloma nepričakovana in udari kot velik šok, stres. Nepričakovana smrt, hude poškodbe, neizrečene besede, brez slovesa, težave s soočanjem s posledico poškodb, ki lahko ostanejo za vedno. 

V Zavodu Varna pot smo skozi 15 letno delovanje spoznali številne življenjske zgodbe, stiske, izzive, padce in vzpone posameznikov, družinskih članov: vemo kaj pomeni žalovanje, šok, stres, strah, nespečnost, nerazumevanje, zapuščenost, odtujenosti, umik iz okolice, žalost, jeza, bes in misel na to, da življenje nima več smisla.

Zaznamovani so tudi udeleženci, ki so bili huje ali lažje telesno poškodovali, pa so deležni pogledov, misli, besed ostalih, "poglej, saj mu nič ni, pa se dela kot...." Ti pa veš, da se je v tebe prikradel strah, izguba koncentracije, zbranosti, notranje nenavadno spreminjanje obnašanja, čustvenega dojemanj ipd.. 

Če se prepoznate v tem, smo v  Zavodu Varna pot pravi naslov za vas. Razumemo vas in smo vam lahko v oporo in pomoč. V vseh izzivih pred vami. Od nasveta, ki je vezan na samo prometno nesrečo po sami nesreči (kam se obrniti, kakšno pomoč poiskati), pomoči in svetovanja v sodnih postopkih, individualnih ali skupinskih terapij, skupinah za samopomoč, premagovanju strahu pred vožnjo ipd.

Skozi večletno delo smo pridobili številne izkušnje in znanja s področij razvojne psihologije, poškodb glave, rehabilitacije po možganski kapi, žalovanja, itd. ter posledic stresnih oz. travmatičnih izkušenj na posameznike (tako otroke kot odrasle).

Preberite več o programu "Skupaj iz stiske" tukaj.