Tudi v letošnjem šolskem letu 2020/21 se na Javni agenciji RS za varnost prometa aktivno vključujemo v projekt Varno na kolesu, katerega pobudnik in nosilec je podjetje Butanplin. Od leta 2012 je v okviru projekta sodelovalo že več kot 26.000 šolarjev in šolark iz več kot 250 slovenskih osnovnih šol ter tudi letos nadaljuje svojo pot osveščanja o varnosti v prometu. Mladi kolesarji in kolesarke se bodo v sklopu inovativnih, tematskih in zabavnih nalog spoznavali s cestnoprometnimi predpisi, se s pomočjo zanimivih kolesarskih aktivnosti pripravljali na varno vključitev v promet in se obenem še potegovali za privlačne praktične in denarne nagrade. 

Programu Varno na kolesu se lahko pridružijo vse osnovne šole, in sicer s prijavo prek spletnega obrazca do 15. septembra 2020. Naloge so kot v preteklih letih razdeljene na dva sklopa, ki sta namenjena: 
•    petošolcem, ki bodo v letošnjem šolskem letu opravljali kolesarski izpit (RAZPIS A), 
•    vsem ostalim učencem od 1. do 9. razreda (RAZPIS B). 

Program letos postavlja v ospredje tudi pomen kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva in v čim večjem številu spodbuja mlade, da svoj prosti čas preživljajo aktivno in z ozirom na okolje. Učenci, ki se bodo v letošnjem šolskem letu pripravljali na kolesarski izpit, bodo analizirali nevarne točke v svojem kraju, predstavljali pozitivne primere kolesarjenja v svoji občini in na kreativen način razmišljali o različnih prometnih situacijah. Vsi ostali učenci pa bodo pripravljali ukrepe in priporočila za odpravo prometnih pomanjkljivosti v šolski okolici ter v svojem prostem času na kolesu nabirali kilometre za svojo šolo. 
Za svoj trud, uspešno opravljene naloge in aktivno ozaveščanje o varnosti v prometu bodo sodelujoče šole nagrajene v maju 2021, ko bo potekala slavnostna razglasitev zmagovalcev. 

Več informacij najdete na spletnih straneh www.varnonakolesu.si . Vabljeni, da se pridružite projektu.