V sklopu tretje nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo in nevladnimi organizacijami, in bo potekala do 12. decembra 2021, smo ta vikend izvedli prvo terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest, ki so sofinancira AVP.

V petek in soboto 10. ter 11. decembra, smo v večernih urah mladi moderatorji Zavoda Varna pot, na terenu izvedli tradicionalno preventivno akcijo Čista nula, čista vest. V petek smo bili prisotni v središču Kopra, v soboto pa smo se nahajali v središču Ljubljane. Po mestnih ulicah v bližini gostinskih lokalov smo nagovarjali vse aktivne udeležence v prometu in spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu ter ponudili brezplačni preizkus alkoholiziranosti. Trezne smo nagradili s praktičnimi nagradami Generali zavarovalnice, pri drugih, kjer pa smo zaznali prisotnost alkohola pa svetovali, da se domov odpravijo s treznim prijateljem, domačimi, taksijem ali drugim javnim prevozom.

REZULTATI:

Nagovorili smo: več kot 600 aktivnih udeležencev v prometu. Preizkus alkoholiziranosti je opravilo 411 oseb.

0,0 mg/l 70% TREZNI UDELEŽENCI
do 0,24 mg/l (0,5 g/kg) 21% POD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
od 0,24 do 0,52 mg/l 11% NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE
nad 0,52 mg/l (1,1 g/kg) 0% NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE (18 KAZENSKIH TOČK)

Vsi, ki so napihali nad dovoljeno mejo, so nam obljubili, da bodo poiskali alternativni prevoz – prijatelja, javni premov oz. taksi. Mi pa smo vsem ostalim svetovali, naj vedno pred odhodom na druženje, kjer se uživa alkohol, svoj povratek domov načrtujejo na varen način.

Med drugim smo nagovorjene spraševali tudi po njihovem mnenju, in sicer kakšna bi po njihove mnenju morala biti dovoljena meja vsebnosti alkohola v krvi? 55% vprašanih se je strinjalo, da bi meja morala biti 0,0 mg/l, 38% vprašanih se strinja z trenutno veljavno mejo 0,24mg/l, 5% bi mejo dvignilo na 0,40 mg/l, 1% pa kar na 0,50 mg/l.

Če nam je skupaj uspelo ohranili eno življenje nam že to pomeni spodbudo pri uresničevanju ciljev Vizije NIČ.