V okviru projekta Pasavček je Agencija za varnost prometa 6. junija 2022 omogočila zelo uspešnim skupinam prometni dan v kreativnem otroškem mestu Minicity. Učenci so se skozi didaktično igro učili o prometu in prometni varnosti. Prometni dan so zaokrožile številne zanimive aktivnosti, pri katerih so otroci navdušeno sodelovali.

Aktivno učenje prometnih vsebin

Uvodoma je učence iz prvih razredov OŠ Komenda Moste, OŠ Oskarja Kovačiča, OŠ Dravlje, OŠ Vide Pregarc pozdravil direktor Agencije za varnost prometa, g. Jože Hribar. Učiteljicam in mentoricam se je zahvalil za predano delo, saj skrbijo, da so najmlajši v prometu varni. Z mislijo na varnost v prometu je v Minicitiju pospremil 111 učencev k spoznavanju prometnih predpisov in osvajanju znanj kot aktivnih udeležencev v prometu.

Učenci so se pod vodstvom usposobljenih animatork skozi igro lotili spoznavanja prometnih predpisov in učenja o prometni varnosti. Naučili in ponovili so kaj pomeni varno voziti, biti varen in viden pešec, kako pomembno je, da morajo med vožnjo vsi potniki biti pripeti z varnostnim pasom. Zagotovo sedaj vedo, kako pomembno je, da otroci sedijo v otroškem varnostnem sedežu in so pripeti med vožnjo. V veliko pomoč pri utrjevanju pravil varne hoje je bilo tudi učno gradivo Učenec pešec.

Kako pa se je treba vesti na mestnem avtobusu? Prvošolcem je bil predstavljen busbonton, poseben poudarek pa je bil na tem, kako se prečka cesto, ko se izstopi iz avtobusa. Še enkrat so si pobliže pogledali znak, ki označuje avtobusno postajo. Preizkusili so se tudi kot vozniki pravega avtobusa v Minicitiju in ob tem so se počutili prav odlično.  

Veliko otrok je vedelo, čemu služijo odsevna telesa (kresničke, odsevni trakovi, odsevniki na torbah in oblačilih). So pa njihovo namembnost in koristnost preizkusili tudi v praksi. Otroci so spoznavali kako vidni oz. nevidni smo ponoči, ko se mrači in ob slabem vremenu. V čisto temno Vidkovo sobico in tunel so se najprej podali brez odsevnih teles (kresničk in odsevnih trakov). Nato pa so jih uporabili in pozorno opazovali ter razglabljali, kdaj vozniki pešce bolje vidijo.

Prav vsi učenci so razvijali spretnosti vožnje s skirojem, ki so ga poganjali z nogo. Še prej pa so spoznali, kakšna je ustrezna oprema na skiroju, kako se pravilno namesti zaščitno čelado. Obnovili so znanje o prometnih predpisih ter poudarili, zakaj je dobro, da nosimo čelade. Po uspešno opravljeni vožnji po ulicah malega mesta so pridobili Potrdilo za vožnjo s skirojem po Minicitiju.

  

Preizkusili so se v igri Pasavček gre v šolo in si ogledali lutkovno predstavo Pasavček v prometu, ki spodbuja učenje otrok o varnem ravnanju v prometu. V poučni interaktivni lutkovni igrici nastopa igriv, a odgovoren lik, s pomočjo katerega otroci lažje ponotranjijo sporočilo zgodbe.

Aktivnosti si je z zanimanjem ogledala tudi predstavnica občinskega SPV Ljubljana.

''Otrokom je bil Prometni dan zelo zanimiv in poučen. Ne le, da so se naučili zelo veliko, obenem so svoje znanje o prometu tudi dobro utrdili. Skozi igro in ob pomoči mnogih didaktičnih pripomočkov je bilo vse enostavnejše in zabavnejše,'' je svoje vtise o Prometnem dnevu strnila supervizorka animatorjev Bernarda Nagode.  Otroci so ji prišepnili, da je bilo na prometnem dnevu odlično, da se še vrnejo v Minicity in da komaj čakajo, da mamici in očku povedo, kako morata voziti, kako morata biti pozorni na pešce, kolesarje, voznike skirojev, kakšne prometne predpise morata upoštevati ...