V mesecu novembru sta potekali dve preventivni prometni akciji, namenjeni večji varnosti tako voznikov kot pešcev.

Ker je od preteklega tedna ponovno obvezna zimska oprema vozil, je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Jesenice, skupaj s Policijsko postajo Jesenice in Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica, v ponedeljek, 15. 11. 2022, na uvozu za avtobusno postajališče v neposredni bližini Petrolovega bencinskega servisa na Cesti železarjev Jesenice izvedel poostren nadzor nad pravilno oziroma predpisano uporabo zimske opreme. V nadzoru se je preverjalo predvsem ustreznost pnevmatik za zimo.

Zakon o pravilih cestnega prometa namreč navaja, da morajo biti vozila od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo. To pomeni 4 zimske pnevmatike z oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S'', minimalna globina profila pnevmatik pa mora biti 3 mm. Zakon sicer v omenjenem obdobju dovoljuje poletne pnevmatike, a le, če so opremljene s snežnimi verigami, ustrezno velikimi za vaše vozilo.

Na terenu je bilo v roku dveh ur pregledanih 139 vozil, med katerimi je bilo večino vozil ustrezno opremljenih – med temi vozili je bilo namreč le 10 vozil z letnimi pnevmatikami, od tega pa 6 takih, ki v vozilu niso imeli niti verig v vozilu.

V novembru pa redarji in policisti ponovno sodelujejo tudi v akciji »Bodi viden, bodi previden«. Z akcijo želita Agencija za varnost prometa (AVP) in policija opozoriti na varnost pešcev, ki so med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu. Policisti in redarji v akciji preverjajo spoštovanje predpisov pri pešcih (uporaba odsevnih teles, varno prečkanje vozišč, pravilna stran hoje) in voznikih motornih vozil (kršitve, kot so izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce in hitrost vožnje). V letošnji akciji so redarji in policisti skupaj razdelili več kot 100 odsevnih trakov, 30 kresničk in 20 lučk, z aktivnostmi pa bodo, še posebej v bližini prehodov za pešce in na drugih lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev, nadaljevali tudi v naslednjih dneh.