Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Vozniki ob uporabi mobilnih telefonov pogosto povzročajo zastoje v prometu. Agencija za varnost prometa in Policija v času od 21. do 27. novembra 2022 izvajata preventivno akcijo »Varno brez telefona v prometu«. V letošnjem letu je do 15. novembra Policija ugotovila 22.540 kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo, lani v enakem času pa 30.866. Trend upada je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, ozaveščanju Agencije skozi vse leto in nadzoru Policije. Med kršitelji izstopata starostni skupini od 35-44 let s 27 % ter od 25-34 let z 20 %. Glede na kategorijo udeleženca prevladujejo vozniki osebnih avtomobilov, teh je bilo 13.389 (59,4 %), slaba četrtina (5.347) pa voznikov tovornih vozil. Vse več je tudi kršiteljev – voznikov e-skirojev.

V času akcije bo Policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Poleg tega bodo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezane z izpostavljenimi udeleženci v prometu, pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev.

Uporaba telefona med vožnjo bistveno vpliva na kognitivne sposobnosti voznika, kar v doktorski dezertaciji ugotavlja tudi dr. Tina Cvahte Ojsteršek s Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru v doktorski nalogi z naslovom (več:  Vizualna pozornost voznika na prometno okolje in dogajanje ob prisotnosti motenj znotraj vozila).  

Več: https://www.avp-rs.si/za-volanom-ne-bodite-za-ekranom-v-prometu-ne-bodite-na-spletu-3/