Alkohol je kriv za tretjino prometnih nesreč v Sloveniji ter veliko trpljenja v družinah. Poleg osveščanja v šolah o problematiki alkohola (v prometu) vas ponovno lepo vabimo k sodelovanju v Nagradnem literarnem natečaju 2021: Moja poteza, ki poteka v organizaciji Slovenske Karitas.

Lepo vabljeni vsi učenci od 6. do 9. razreda slovenskih osnovnih šol in srednješolci, da s svojimi razmišljanji in izdelki (samostojna avtorska vsebina, pesem, zgodba, esej, strip) prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola (v prometu).

Geslo Moja poteza izvira iz igre šaha, saj šah zahteva zbranost (kot v prometnih situacijah), spodbuja druženje in zdravje. Tema natečaja je razmišljanje mladostnikov o življenju brez alkohola v naši družbi in v prometu, o tem, kaj so odločitve in kako spreminjajo naša življenja, zakaj je odločitev odpovedi alkoholu dobra, katere so še druge dobre poteze v življenju, kje so nevarnosti in prelomnice, da lahko zapadeš v težave zaradi alkohola, kateri so pomembni mejniki, kjer je dobro reči ne alkoholu in kateri so varovalni dejavniki … Ali obstaja podobnost med življenjem in igro šaha?

Strokovna 4-članska komisija bo ocenila vse izdelke, ki bodo skupaj s soglasjem starša/skrbnika o sodelovanju na literarnem natečaju do 2. 4. 2021 prispeli na naslov Slovenska Karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana, s pripisom Literarni natečaj »Moja poteza« ali na e-naslov: jana.flajs@karitas.si. Prosimo, da v sporočilu navedete ime, priimek, razred in e-naslov avtorja ter ime, priimek in e-naslov mentorja.

Kriteriji so: vsebina, izvirnost ideje, dovršenost izdelka, leposlovje, primernost in učinkovitost kot preventivnega materiala. Več informacij najdete na https://brezalkohola.si/nagradni-literarni-natecaj-2021-moja-poteza/

 

Uporabne vsebine za spodbujanje prometne varnosti in o nevarnostih alkohola v prometu najdete na spletni strani AVP in na Portalu SPV.

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na prometna.vzgoja@avp-rs.si