Spoštovani!
V času od 6. do 19. maja 2024 poteka nacionalna preventivna akcija Mikromobilnost. Koordinira jo Agencija za varnost prometa. Akcija, v kateri sodeluje Policija, je namenjena izboljšanju varnosti voznikov koles, e-koles in e-skirojev. V času trajanja akcije bodo policisti poostreno nadzirali promet in ugotavljali kršitve kolesarjev in voznikov lahkih motornih vozil (e-koles in e-skirojev) ter pešcev. Ker so kolesarji in uporabnike e-koles, e-skirojev tudi učenci in dijaki, jih je potrebno ozavestiti o pomenu upoštevanja prometnih predpisov in skrbi za lastno varnost. Kolesarjenje ima ugodne učinke na telo in okolje, smo pa na kolesu, e-kolesu, e-skiroju in kot pešci v prometu ranljivejši.
Zato Agencija za varnost prometa nagovarja vse udeležence v prometu k večji strpnosti in odgovornosti do vseh, še posebej pa do ranljivejših udeležencev v prometu!
Za spodbujanje skrbi za lastno varnost in varnost drugih v prometu, lahko v občinah izvedete različne aktivnosti, ki bodo omogočale varnejšo udeležbo v prometu ter vključevale informacije kot so:


Varno kolo in kolesarjenje (https://www.avp-rs.si/preventiva/svetovalnica/kolesarji-2/)

Kje lahko vozimo e-skiro?
Vozniki e-skirojev morajo voziti po površinah, namenjenih kolesarjem. Kjer teh površin ni, morajo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje do 50 kilometrov na uro.
Varnost in e-skiro:
E-skiroji spadajo med lahka motorna vozila. Zaradi svojih konstrukcijskih lastnosti in manjše stabilnosti ter dokaj visokih hitrosti (do 25 km/h) predstavljajo večje tveganje za uporabnike. Vozniki e-skirojev morajo upoštevati, da je ob zaviranju, sploh pri višjih hitrostih, e-skiro nestabilen. Njihova kolesa so majhna in občutljiva na razne neravnine (razpoke na vozni površini, dvignjene dele na vozni površini) in ovire na vozni površini (kamenje in podobno), zato so lahko prej podvrženi padcem. Vozniki e-skirojev naj pri vožnji upoštevajo ta tveganja in prometna pravila, uporabljajo zaščitno čelado in vidna oblačila. Pravila, ki veljajo za kolesarje, se smiselno uporabljajo tudi za voznike e-skirojev oz. lahkih motornih vozil.
Obvezna oprema e-skiroja
Voznik ali uporabnik e-skiroja mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.
Na e-skiro, e-kolo, kolo vedno brez slušalk in brez ekrana telefona
Med vožnjo naj ne uporabljajo slušalk ali mobilnega telefona, saj to odvrača pozornost od dogajanja v prometu. Tako zlahka spregledajo pešca, otroka, starejšega udeleženca in nevarne prometne situacije.

Pred uporabo e-kolesa je smiselno pridobiti in utrditi znanje varnega kolesarjenja v prometu na navadnem kolesu. Za spodbujanje strpnosti v prometu s kampanju Vsi smo na isti poti (MOPE), na nekoliko bolj sproščen način v desetih videospotih opozorimo na obnovo znanja cestnoprometnih pravil s poudarkom na varnosti pešcev, kolesarjev in e-kolesarjev.

VIDEI:

1. Vsi na isti poti https://youtu.be/YuVSLqDiGKA

2. Starejši in uporaba e-koles https://youtu.be/XMc_RUHtBYg

3. Parkiranje na površinah za pešce in kolesarje https://youtu.be/pVm0Hulolow

4. Varno prehitevanje kolesarjev https://youtu.be/VcIfdpZwiT8

5. Kolesarski pas na vozišču https://youtu.be/vh7tGeOQB5w

6. Sharrow https://youtu.be/7r0zsGdS_xA

7. Kolesarski boks https://youtu.be/o5TbOennDwc

8. Kolesar prehiteva stoječo kolono vozil https://youtu.be/PsnlzDNkLm8

9. Zavijanje desno ob rdeči luči https://youtu.be/jXdl3Po6QCA

10. Prometni znaki https://youtu.be/KfiNg6nB-4A


Več o prometnih vsebinah najdete na spletni strani AVP.