Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) že vrsto let koordinira in omogoča zelo uspešen projekt Pasavček. Lani je sodelovalo rekordno število skupin (1177 skupin). Zelo smo ponosni, da radi sodelujete v projektu Pasavček in s svojim pedagoškim delom prispevate k večji varnosti v prometu. Osnovni namen projekta je spodbujanje pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev, varnostnih pasov med vožnjo, izboljšanje varnosti otrok med vožnjo. Zaželene pa so vse vsebine, ki prispevajo k večji varnosti otrok v prometu in ozaveščenosti staršev. 
Vljudno vas vabimo k sodelovanju v izjemnem projektu, ki bo v vrtcih in šolah potekal tudi v šolskem letu 2021/22 in je namenjen predvsem otrokom med 4. in 12. letom starosti. Ključno sporočilo projekta je RED JE VEDNO PAS PRIPET! Otrokom ga lahko posredujete preko prijaznega lika Pasavček. 
V okviru projekta vam bo AVP zagotavljala smernice za izvajanje projekta, različna preventivna gradiva za otroke, informacije, nagradice za sodelujoče ob zaključku. O morebitnem usposabljanju in kroženju demonstracijskih sedežev vas bomo obveščali naknadno.

                                                                          

Prijava k sodelovanju v projektu Pasavček poteka preko elektronske prijavnice na spletni strani www.pasavcek.si do 20. 10. 2021. Prijavnico izpolni posamezni oddelek ali skupina. Kot vodjo projekta navedete učiteljico oz. vzgojiteljico, ki bo vodila projekt v svoji skupini. Kot drugo osebo v projektu lahko navedete pomočnico vzgojiteljice oz. učiteljice, ki aktivno sodeluje v skupini. Koordinator aktivnosti na ravni ustanove je 1 oseba, ki koordinira delo vsaj treh skupin. Ob zaključku projekta (predvidoma konec aprila) je potrebno poslati končno poročilo.

                                                            

Sodelujočim v projektu bomo naknadno posredovali informacije in smernice za izvajanje projekta, preko občinskih SPV pa preventivna gradiva za izvajanje aktivnosti. 
Več o projektu Pasavček lahko preberete na spletni strani AVP (https://portalspv.avp-rs.si/sole?p=Pasavcek). Pri uporabi otroških varnostnih sedežev so manjše spremembe. Po novem morajo otroci manjši od 140 cm (prej 150 cm) ali lažji od 36 kg med vožnjo v motornem vozilu biti pripeti v otroškem varnostnem sedežu.   
Otroci so v prometu najbolj ogroženi kot potniki v vozilih. Varnost otrok v prometu lahko zagotavljamo le s skupnimi prizadevanji šol, vrtcev in pedagoških delavcev, staršev, različnih organizacij v družbi. Zato vas vljudno vabimo k sodelovanju in prizadevanjem za večjo varnosti otrok. 

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na pasavcek@avp-rs.si.

S spoštovanjem,
Agencija RS za varnost prometa