Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih ter vzgojnih aktivnosti Javne agencije RS za varnost prometa (AVP). Akcijam, katerih nosilec je (AVP), se pridružuje tudi ZŠAM Vrhnika, tokrat smo se pridružili akciji »PEŠEC« V letošnjem letu nismo posvečali pozornosti samo uporabi odsevnih predmetov in vidnosti na cesti v nočnem času, ampak smo posebno pozornost posvetili pravilnemu ravnanju vrtčevskih in šolskih skupin, ki hodijo na sprehode  v okolici vrtcev in šol. Najmlajše smo opozorili na pravila v cestnem prometu, ki jih je potrebno spoštovati. Poseben poudarek smo namenili pravilnem gibanju skupin po pločniku in ostalih cestnih površinah, prečkanju ceste v skupini, varovanju in označevanju skupine v prometu, vse z namenom boljše vidnosti udeležencev. Osveščali smo tudi strokovne delavce, ki vodijo otroke, da so v danih trenutkih odgovorni za premik le teh skupin. Zelo pomembno je pred odhodom na pot obveščanje udeležencev (otrok) o varnem vedenju na poti in jih opozarjati na morebitne nevarnosti, naloga odraslih pa je, da podajajo sprotno informacijo in navodila med potjo.                                                                                                                     

Vozniki se moramo zavedati, da lahko v okolicah šol, vrtcev in športnih objektov srečujemo skupine otrok, prav tako moramo biti še bolj pozorni v temi in ob slabši vidljivosti. Zavedajmo se, da so pešci in kolesarji najbolj ranljiva skupina na cesti. Z zmanjšanjem hitrosti in osredotočenjem na vožnjo, bomo varno obvozili pešce, kolesarje in voznike el. skirojev. Ne pozabimo na tehnično brezhibno delovanje svetil in čistih vetrobranskih stekel, tako podnevi kot ponoči. V zimskem času bodimo pozorni na zaledenele površine na cesti in na vozilu.

V času akcije je bila dobro obiskana tudi prometno preventivna delavnica v Gostilni Bistra. V sklopu prireditve »Dopoldanska dogodivščina v Bistri« smo za otroke in odrasle člani ZŠAM Vrhnika pripravili prometni poligon, ki je bil namenjen vsem generacijam sodelujočih. Preizkusili so v spretnostni vožnji na poligonu, posebno pozornost smo namenili tudi pešcem v prometu in opozorili na pasti na prehodih za pešce.

Z organiziranimi in samostojnimi akcijami za večjo varnost v prometu, bomo člani ZŠAM Vrhnika nadaljevali in s tem prispevali svoj kamen v mozaiku prometni kulturi in varnosti v prometu. Pod sloganom “S skupnimi močmi se prometna preventiva gradi” nadaljujemo s svojim poslanstvom.

Srečno vožnjo!

Predsednik ZŠAM Vrhnika,

Franjo Čretnik.