V ponedeljek, 7. 11. 2022 se je na šolskem igrišču Osnovne šole Mislinja izvajal program Jumicar, ki smo ga v SPV Mislinja uspešno pridobili na letošnjem javnem pozivu Agencije za varnost prometa Republike Slovenije.

V dejavnost je bilo vključenih 86 učencev  4. in 5. razreda.

Jumicar otroke poučuje, kako se vesti v prometnem okolju tako, da se učenci postavijo v vlogo voznika in doživljajo dogodke kot vozniki v pravem prometu.
Program je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu, ki je trajal eno šolsko uro, so se učenci seznanili s prometnimi znaki in predpisi, vse to pa so v naslednji uri utrdili v praktičnem delu. Praktični del se je odvijal na prometno urejenem  poligonu, kjer je bilo postavljenih več križišč, prometnih znakov in semafor.
Učenci so se preizkusili v vožnji z mini avtomobilčki, ki imajo prave bencinske motorje. Mini avtomobilček vsebuje vse elemente pravega vozila, od varnostnega pasu, zavornega pedala in pedala za plin.
Promet na poligonu so nadzorovali usposobljenih strokovnjaki, ki so tudi otroke opozarjali na napake in jim razložili, kako ravnati v določenih situacijah.

Odziv učencev: bilo je super, zabavno in naporno, kako vso znanje prometne teorije vključiti v pravilno vožnjo avtomobilčka po prometnem poligonu. Želimo si prijetno izkušnjo ponoviti.

Sonja Blažun