Tudi v letošnjem šolskem letu smo v Vrtcu Sonček – Žužemberk sodelovali v projektu Pasavček. Poleg številnih že prej realiziranih dejavnosti, smo v maju izvedli še kolesarčkov dan.

V torek, 11. 5. 2021, smo imeli v skupini Ribic kolesarčkov dan. Otroci so zjutraj ponosno prihajali s kolesi in čeladami. Skozi okno vrtca so ves čas opazovali, kje so parkirana kolesa in čigavo je katero kolo. Že pred 9. uro sta v našo igralnico vstopila policista iz Specializirane enote za nadzor prometa: Gregor in Matevž in povabila polovico otrok na vožnjo s kolesi, ostali otroci pa so z go. Eriko ostali v igralnici, kjer so prebirali zgodbo in barvali risbe iz Otroške prometne pobarvanke, ki jo je izdal Policijski sindikat Slovenije, in ob tem obnavljali prometna pravila.

Policista sta se s vsako skupino posebej najprej pogovorila o varnosti na kolesu, o primernem ravnanju v prometu in o opremi, ki jo mora imeti vsako kolo in kolesar. Otroci so si oblekli odsevne jopiče, si nadeli čelade in ko je bilo vse pripravljeno, je vsak odšel na igrišče po svoje kolo.

Drug za drugim so se otroci najprej počasi zapeljali po prej pripravljenem poligonu in se pogovorili o pravilih, k jih je potrebno upoštevati. Kasneje so otroci večkrat prevozili poligon. Ko smo ugotovili, da so pripravljeni, so mladi kolesarji v spremstvu obeh policistov in vzgojiteljice odšli na cesto. Otroci so vozili ponosno in odgovorno. Vsi so se držali pravil, ki smo jih pred vožnjo po cesti poudarili, zato ni bilo nobenih težav in nesreč.

Po uri kolesarjenja sta se skupini zamenjali. Ob zaključku kolesarčkovega dne, sta policista otrokom podelila nalepke – Varen kolesar, na katere so bili vsi otroci zelo ponosni. Skupini Ribic sta podarila plišastega medvedka – policista, puzzle z motivom policista Leona, pobarvanke z motivom policista Leona, policijski koledar, ki bo krasil našo igralnico in nekaj plakatov za ozaveščanje o prometni varnosti. Za poučno in zanimivo dopoldne, smo se policistoma zahvalili z drobno pozornostjo in jima obljubili, da si bomo zapomnili in upoštevali številne nasvete, ki sta jih ta dan delila z nami.

Vzgojiteljica Mojca Obrstar