Ne samo na prvi šolski dan, v Zvezi ZŠAM Slovenije skozi celo šolsko leto ob vsakem začetku ali zaključku pouka skrbijo za varnost otrok v prometu in sledijo Viziji 0. Skozi različne edukacijske delavnice otroke uvajajo v samostojno udeležbo v cestnem prometu. Aktivnosti, ki jih izvaja Zveza, segajo v leto 1971 in so prešle v nacionalno preventivno aktivnost. V sodelovanju z Agencijo za varnost prometa prostovoljci izvajajo aktivnosti v več kot 200 slovenskih osnovnih šolah.

ZŠAM POSTOJNA

Člani ZŠAM Postojna tudi letos spremljajo otroke v šolo v Pivki.

 

ZŠAM IDRIJA

Za ogrevanje sta poskrbela prva šolska dneva letošnjega šolskega leta. Tudi letošnje prve šolske dni so v idrijski občini izvajali umirjanje prometa v bližinah šol. Na Črnem Vrhu in Godoviču se je članom ZŠAM pridružil tudi policist, s katerim sodelujejo v preventivi v občini.. Pri varovanju v okolici štirih šol  so priskočili na pomoč tudi zaposleni na idrijski občini.

ZŠAM TRŽIČ

Tako kot že vrsto let, so tudi ob začetku šolskega leta 2022-2023, prostovoljci in prostovoljke ZŠAM Tržič pristopili k izvajanju projekta Prvi šolski dnevi. V dogovoru z odgovornimi v osnovnih šolah in policijo so dorekli lokacije varovanja šolarjev na prvi šolski dan, za katerega je značilna še vedno prisotna počitniška razigranost, brezskrbnost in izmenjava počitniških vtisov, na prometnicah v šolskem okolišu, pa je bistveno povečana gostota prometa. Glede na dogovor z vodstvom OŠ Bistrica, so člani ZŠAM Tržič, vzporedno z aktivnostmi projekta Prvi šolski dnevi, uspešno začeli z tudi z aktivnostmi Pešbus-a. Pri tem pomagajo tudi prostovoljke ZŠAM.

ZŠAM IVANČNA GORICA

Člani ZŠAM Ivančna Gorica so nekaj dni pred začetkom šolskega leta v krajih Višnja gora, Šentvid pri Stični in Ivančna Gorica namestili transparente kateri voznike opozarjajo, da so ponovno šolarji na cesti. Člani ZŠAM Ivančna Gorica smo šolarjem razdeljevali brošure ¨Varno v šolo¨.

ZŠAM KOČEVJE

Ob začetku šolskega leta pri varovanju šolskih poti na štirih lokacijah ob osno vnih šolah sodeluje 15 prostovoljcev ZŠAM Kočevje.

ZŠAM PTUJ

Za prometno varnost ob pričetku šolskega leta Na Ptuju skrbijo policija, redarstvo in člani ZŠAM Ptuj.

ZŠAM RADEČE

Prostovoljce ZŠAM Radeče in policista Danijela Hitra iz PP Laško je pri delu pozdravil Župan Radeč Tomaž Režun. Izrazil jim je podporo za  njihovo dolgoletno prizadevnost za varnost v Občini Radeče.

ZŠAM  POLJČANE

Na letošnji prvi šolski dan je deževalo, a to zagotovo ni skalilo veselega pričakovanja otrok. Dež je prenehal in člani ZSAM Poljčane so videvali nasmejane otroke, ki so se veselili ponovnega snidenja s prijatelji, učitelji..., pred njimi so novi izzivi...Peti dan sta prostovoljcem ZSAM Poljčane osmošolki Jerca Jug in Nika Kodrič pripravili posebno prijetno presenečenje. Na lastno pobudo sta s svojo žepnino kupili vodo in sladek priboljšek, ter se vsakemu posebej zahvalili, da skrbijo v prvih šolskih dneh za varnost sošolcev na poti do šole. Ni kaj, vredno pohvale,

DŠAM MISLINJA

pred 1.septembrom so sodelovali s hojo po pločnikih Občine Mislinja, sodelujejo pri varovanju otrok čez prehode in pred šolo Mislinja, udeležili so se tudi sprejema prvošolčkov v šoli Dolič in Mislinja.