V dogajanje Evropskega tedna mobilnosti se je tudi letos aktivno vključil Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, z vzgojno preventivno akcijo DRUGAČE NA POT, V ŠOLO S KOLESOM. Z akcijo, ki je potekala 20. septembra 2023 na Trgu Leona Štuklja smo udeležence spodbujali k uporabi alternativnih prevoznih sredstev, predstavili varne kolesarske poti, opozorili na ukrepe s katerimi je potrebno zagotoviti varnost kolesarjev ter izpeljali učno uro varnega kolesarjenja po mestnih prometnicah.

Na vzgojno preventivno akcijo je sodelovalo 117 prijavljenih kolesarjev iz enajstih mariborskih osnovnih šol. Mladi kolesarji so se v spremstvu policistov in redarjev na kolesih, predstavnikov Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in mentorjev prometne vzgoje popeljali na učno uro varnega kolesarjenje po mestnih prometnicah. Poleg kolesarjenje so v okviru spremljevalnega programa potekale se spremljevalne aktivnosti, udeležencem je bila na voljo tematska delavnica Zveze prijateljev mladine, predstavila se je Energetska agencija za Podravje in NIJZ, ki se je predstavil z aktivnostjo "Bodi aktiven vsak dan in počutil". Javna Agencija RS pa se je predstavila preventivnim materialom ter demo napravami Vrtavko in alko očali.   

Mladim kolesarjem je bil na voljo tudi spretnostni poligon, na katerem so se lahko preizkusili v spretnosti na čas ter mobilna kolesarska delavnica za manjša popravila koles. Tudi letos je sodelovala Srednja prometna šola Maribor s svojimi dijaki, ki so sodelovali pri izvedbi akcije in vzdrževanju reda na prireditvenem prostoru in kolesarski trasi.

Prireditev se je končala s podelitvijo praktičnih nagrad najboljšim kolesarjem, ki so se udeležili na spretnostnem poligonu.

 

Pripravil: Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor