POROČILO VZGOJNO PREVENTIVNE AKCIJE - »2. MARIBORSKI MOTO DAN, 2023«

Z začetkom lepega vremena in s tem tudi motoristične sezone smo na Svetu za preventivo n vzgoj v cestnem prometu MO Maribor izvedli že drugi mariborski moto dan, ki je namenjen večji varnosti motoristov - "Motoristom za varno vključevanje v promet".

Dogodek je bil izveden z namenom oz. k spodbujanju in razumevanju pomena prometne varnosti, razvijanja strpnosti in odgovornemu ravnanju ter skrbi za druge udeleže v prometu. Drugega mariborskega moto dneva se je udeležilo okoli 200 motorističnih navdušencev in kar nekaj ljubiteljev jeklenih konjičkov.

Dogodek se je pričel z kratkim pozdravnim nagovorom predsednika Odbora dogodka Denisa Kocbeka, predsednika Sveta za preventivo Vinka Vrtnika in Anamarijo Hren vodjo Sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti cestnega prometa.  Na prireditvenem prostoru je potekal pester program. Na stojnicah so se poleg sveta za preventivo predstavi še: Javna agencija RS za varnost prometa - AVP, Prometna šola Maribor, mariborska Policija, AMZS – AMD TAM, šola vožnje Prihajam in Prometna šola MB, trgovine s moto opremo – SELMAR in MOTO-NAUTIKA. Dodatno so se predstavili še Gasilska brigada Maribor, Vojaška policija,  ZD Maribor – OE Nujne medicinske pomoči, AMZS Vransko in AVP-izpitni center Maribor.

Na poligonu varne vožnje so veščine prikazovali trenerji varne vožnje Agencije za varnost prometa, AMZS Vransko, policisti motoristi, motoristi Vojaške policije ter motorist reševalec Zdravstvenega doma Maribor. Rok Gerzevič, vodja Območja 2 v Sektorju za vozniške izpite ter Andrej Kališnik, vodja Delovne skupine za kategorijo A, učitelja in trenerja varne vožnje, sta na poligonu prikazala pomen obvladovanja veščin zaviranja v dobrih in slabih voznih razmerah pri različnih hitrostih, s sistemom in brez sistema ABS, način obvladovanja motorja pri zdrsu zadnjega kolesa ter napake, ki so lahko usodne in privedejo tudi do nepravilnega reagiranja motorista v primeru neobvladovanja motornega kolesa. Mnogo teh veščin se je mogoče naučiti tudi s pomočjo preventivne naprave Skidbike, s katero sta inštruktorja Agencije za varnost prometa prikazala navedene vaje.Obiskovalci so se preizkušali tudi na napravi za merjenje reakcijskega časa pri zaviranju z motorjem.Branko Kozar sodelavec – motorist reševalec ZD Maribor je izvedel delavnico pobiranja motornega kolesa iz tal in prve pomoči pri nesreči s poudarkom na snemanju čelade. Gasilska brigada Maribor je izvedla postopek reševanja oseb iz vozila v primeru prometne nesreče.

Dodatno so program popestrile še plesalke plesne šole Crazy Bootst (Country line dance – delavnice kavbojskega plesa). Za nekaj sladkega na dogodku so poskrbeli KURTOŠ FAMILY s svojimi sladkimi dimniki.Na koncu so bili prikazu svojih veščin na motorju povabljeni še udeleženci prireditve. Najboljšim trem so bile podeljen tudi praktične nagrade.Nekateri udeleženci so še tudi “izkoristili“ prisotnost vseh trenerjev varne vožnje in so se pod njihovim vodstvo še sami popeljali po poligonu spretnostne vožnje. Za red in varnost na prireditvenem prostoru so poleg članov Komisije za akcije poskrbeli še dijaki Srednje prometne šole Maribore, Policisti, Gasilci in motorist reševalec.

Prireditev je potekala v lepem, sončnem in toplem vremenu.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor