Pasavček se poslavlja za čas počitnic in nagrajuje otroke ob zaključku projekta

(Ljubljana, 9. junij 2020) S koncem šolskega leta se za čas poletnih počitnic poslavlja tudi projekt Pasavček. V šolskem letu 2019/20 je potekal že 15. leto zapored. Agencija za varnost prometa s projektom spodbuja k varnemu prevozu otrok, dosledni uporabi varnostnih pasov, tudi na najkrajših poteh ter ozavešča o pravilni uporabi otroških varnostnih sedežev. Letos je v projektu sodelovalo rekordno število skupin in oddelkov, skupaj kar 1.145 ter preko 25.000 otrok. Agencija za varnost prometa z veseljem ugotavlja, da v projektu Pasavček vsako leto sodeluje večje število skupin, letos kar 218 skupin in 7.000 otrok več kot lansko šolsko leto. To pomembno pripomore k večji ozaveščenosti glede varnosti med najmlajšimi udeleženci v prometu, njihovimi prijatelji, starši, skrbniki in drugimi družinskimi člani. V Sloveniji smo z izvajanjem projekta Pasavček izjemno povečali pripetost otrok med vožnjo, saj je v povprečju med vožnjo pripetih 40 % več otrok kot primerjalno v letu 2005. Delež pripetosti se je tako iz 54 % v letu 2005 zvišal na kar 94 % v letu 2018.

Več kot 700 zaključnih poročil

Aktivnosti v projektu Pasavček so se izvajale preko celega šolskega leta, z dodatnim poudarkom v obdobju nacionalne preventivne akcije varnostni pas v prvi polovici letošnjega marca. Žal je izvedbo številnih dejavnosti v drugi polovici marca prekinila epidemija novega koronavirusa in posledično zaprtje vrtcev in osnovnih šol. V času epidemije je agencija pripravila tudi nove vsebine prometne vzgoje za izvajanje učenja na daljavo, ki so javno dostopne.

Kljub okrnjenim dejavnostim je Agencija za varnost prometa prejela več kot 700 zaključnih poročil. Vsem sodelujočim otrokom, učiteljem in vzgojiteljem se agencija iskreno zahvaljuje za njihovo sodelovanje in prispevek k večji varnosti otrok v prometu. Ob zaključku projekta vsi sodelujoči, ki so oddali zaključna poročila, prejmejo priznanja Pasavček, skupine in oddelki prejmejo tudi poučno družabno igro Pasavček gre v šolo, učitelji in vzgojitelji pa potrdila za sodelovanje. Agencija za varnost prometa vabi šole in vrtce, da načrtujejo izvajanje projekta tudi v naslednjem šolskem letu ter uvrstijo aktivnosti v svoje letne delovne načrte. Povabilo bo objavljeno septembra 2020, ko bo potekala tudi spletna prijava na www.pasavcek.si.

Polovica smrtnih žrtev v prometnih nesrečah letos ni uporabljala varnostnega pasu

V letošnjem letu (1. 1. – 31. 5. 2020) je v prometnih nesrečah umrlo 15 voznikov osebnih vozil, en potnik ter dva voznika tovornega vozila. Od skupaj 18 preminulih oseb varnostnega pasu ni uporabljala kar polovica, torej 8 oseb (6 voznikov osebnega vozila, en potnik in en voznik tovornega vozila). V prometnih nesrečah se je hudo telesno poškodovalo 41 voznikov osebnih vozil, od teh je 33 uporabljalo varnostni pas (80 % uporaba). Lažje telesno se je poškodovalo 851 oseb, 762 je uporabljalo varnostni pas (93 % uporaba). Podatki kažejo, da uporaba varnostnega pasu pomembno vpliva na težo posledic prometnih nesreč.

Vozniki naj zagotovijo dosledno pripenjanje vseh oseb v vozilu, tudi na najkrajših poteh, še opozarja Agencija za varnost prometa. Pasavček pa dodaja: »Red je vedno pas pripet!« in opominja, naj pravilna in dosledna uporaba otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov v prometu ostane stalnica tudi med poletnimi meseci.