ZAKLJUČEK AKCIJE PEŠBUS

Avtor: NOVA GORICA

V petek, 9. novembra, smo s slovesnostjo uspešno zaključili akcijo Pešbus, ki je med 17. septembrom in 19. oktobrom potekala v Novi Gorici.

Letošnja akcija je bila že četrta po vrsti, tokrat z izjemo, da so bile vanjo vključene vse mestne šole - OŠ Frana Erjavca, OŠ Solkan, OŠ Milojke Štrukelj s podružnično šolo Ledine. Mestna občina Nova Gorica je za izvedbo prejela sredstva Ministrstva za okolje in prostor, ki je v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe sofinanciralo tovrstne akcije spodbujanja trajnostne mobilnosti.

Namen Pešbusa je spodbujati trajnosten način prihoda v šolo s posebnim poudarkom na osveščanju o varnosti v prometu. Poleg tega z akcijo krepimo medgeneracijsko povezovanje in samostojnost otrok ter spodbujamo najmlajše, da spoznavajo in se zavedajo okolja, v katerem živijo. Vseh sodelujočih v akciji je bilo okrog 70 otrok  ter 30 spremljevalcev. Vsak dan je v šolo redno hodilo približno 50 otrok v spremstvu 15 spremljevalcev. Po mestu je bilo zarisanih 11 pešbus poti in 21 postaj. Najbolj oddaljena in najbolj zgodnja izhodiščna postaja je bila iz Rožne Doline, od koder so morali otroci prehoditi 3 km in na pot oditi že ob 7.00 uri. V jutranjem sprehodu so uživali vsi, tako otroci kot spremljevalci, starši pa niso bili več obremenjeni z jutranjim razvažanjem. V skupnem prebujanju je bilo povedanih veliko zgodb, sklenjenih novih prijateljstev in veliko s smehom prežetih trenutkov. Otroci so vsakodnevno zbirali nalepke in jih lepili na kartončke, ki so jih po koncu akcije oddali za namen nagradnega žrebanja. Vsi sodelujoči otroci so na zaključni prireditvi dobili priznanja, najbolj vestni učenci, ki so v času akcije zbrali najmanj 15 nalepk, pa so dobili še posebno nagrado, rolko. Iskreno čestitamo vsem otrokom in se zahvaljujemo prostovoljcem za izkazano pripravljenost za pomoč. Naša želja pa je seveda, da se akcija Pešbus v prihodnje nadaljuje kot vsakodnevna praksa prihoda v šolo.

Prejemajte spletni časopis na vaš elektronski naslov.