V Radečah izvedli Predavanje o varnosti v cestnem prometu

Avtor: RADEČE

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Radeče je 4. oktobra opoldan organiziral predavanje o varnosti v cestnem prometu. Ob prihodu v Dom kulture so slušatelji prejeli preventivna gradiva ter odsevne trakove in kresničke. Kot je povedala napovedovalka Dubravka Kalin, v tem času ravno poteka preventivna akcija PEŠEC s sloganom »Bodi viden, bodi previden«; z odsevnimi trakovi smo kot pešci, kolesarji ali motoristi v prometu bolj vidni, predvsem pa bolj varni. To je le ena izmed mnogih aktivnosti Agencije RS za varnost prometa, ki jih na lokalni ravni aktivno preko SPV Občine Radeče, ZŠAM Radeče, AMD Radeče in drugih institucij izvajamo v občini.

Namen predavanja je bil ravno v ozaveščanju najranljivejših skupin v prometu. Po raziskavah so to pešci, kolesarji in motoristi, več pozornosti pa je potrebno nameniti predvsem starejšim od 65 let. Prisotne sta uvodoma pozdravila predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Radeče Rado Ribič in župan Občine Radeče Tomaž Režun. Za lahkoten uvod v dogodek so nastopili trobilci in harmonikaš, učenci Glasbene šole Laško–Radeče. Predavanja so se udeležili tudi devetošolci OŠ Marjana Nemca Radeče v spremstvu učitelja Jožeta Hiršlja, tudi člana SPV Občine Radeče. Mladi so bili povabljeni z namenom, saj smo jim kot popotnico za samostojno pot v prometu želeli predstaviti življenjsko zgodbo invalida, poškodovanega v prometni nesreči. Zavod Vozim iz Celja izvaja interaktivne delavnice z nazivom »Še vedno vozim – vendar ne hodim«. Delavnice izvaja predavatelj, ki je doživel prometno nesrečo in je posledice neodgovornega ravnanja v cestnem prometu – svojega ali drugih – izkusil na lastni koži. Skozi njegovo zgodbo, njegovo življenje pred in po prometni nesreči, ki ga je prikovala na invalidski voziček, smo želeli prisotne seznaniti o pomenu varnosti v cestnem prometu. Svojo življenjsko zgodbo je predstavil Janez Hudej, ki je invalid postal pri rosnih 18-ih letih po nesreči z motorjem. Svojo pripoved je zaključil z mislijo, da on svoje usode ne more več spremeniti, ostali pa še lahko poskrbimo, da se nam kaj takega ne bi zgodilo. Predstavil se je tudi domačin, Zoran Štruclin, ki je bil ravno tako kot mlad fant hudo poškodovan v nesreči z motorjem, ki ga je prikovala na invalidski voziček. Sledilo je predavanje policista PP Laško, Branka Borinca, ki je v uvodu razkril, da se je po pripovedovanju Zorana spomnil, da je takrat po službeni dolžnosti obravnaval nesrečo. Mladim je dal nekaj praktičnih napotkov in nasvetov za varnost v prometu. Povedal je tudi, da je statistika prometne varnosti na območju občine Radeče relativno dobra in da se z izboljšanjem infrastrukture pričakuje še boljše stanje.

Vsi smo vsakodnevno na nek način udeleženci v prometu in takšni dogodki so namenjeni prav vsakemu, zato bi organizatorji radi sporočili, da se tovrstnih dogodkov udeležite v čim večjem številu. Nič vas ne stane, le vzemite si malo časa.

Prejemajte spletni časopis na vaš elektronski naslov.