MARIBOR MLADIM ZA VARNO MOBILNOST

Avtor: MARIBOR

Mladi imajo v povprečju, glede na udeležbo v prometu, kar 2-3x večjo verjetnost, da postanejo povzročitelji prometnih nesreč in so skupaj s potniki v osebnih vozilih tudi najpogostejše žrtve. Običajno je v prometni nesreči, v kateri so udeleženi mladi vozniki, več mrtvih in poškodovanih iste starostne skupine. Življenjski stil te starostne skupine je drugačen od ostalih. Mladi skupaj odhajajo na zabave ali potovanja in prisotnost sovrstnikov običajno vpliva na bolj tvegano sodelovanje v prometu. Glavna vzroka prometnih nesreč med mladimi sta tako neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola.

Da bi mlade spodbudili k razumevanju pomena prometne varnosti, k razvijanju strpnosti in odgovornemu ravnanju ter skrbi za druge udeležence v prometu, je MO Maribor,Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, v okviru projekta TRAJNOSTNA MOBILNOST DIJAKOV, v sodelovanju s Srednjo prometno šolo Maribor pristopil k izvedbi vzgojno preventivnega dogodka ''Maribor mladim za varno mobilnost''. Vzgojno preventivni dogodek je potekal konec maja, na lokaciji prometnega poligona v poslovni coni Tezno.

Prireditev je bila namenjena mladim voznikom motornih vozil, še posebej voznikom motornih koles. Obiskovalcem prireditve smo ponudili zanimive in predvsem uporabne nasvete za varno in udobno vožnjo. S preventivnimi vsebinami in DEMO napravami se je predstavila AVP SPV. Aktivnost Policije je potekala pod naslovom ''Policijska izkušnja kot nasvet''. V okviru prireditve je potekala še predstavitev dela Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor, Medobčinskega redarstva, Centra nujne medicinske pomoči, Slovenske vojske, Zavoda VOZIM, šol vožnje, prodajalcev motornih koles in opreme ter AVP - Izpitnega centra Maribor. Na stojnici Srednje prometne šole je potekala predstavitev projekta ''Trajnostna mobilnost dijakov''. Pri paviljonu AMZS je bil obiskovalcem na voljo simulator vožnje motornega kolesa in preizkus alkoočal.

Prejemajte spletni časopis na vaš elektronski naslov.