RED JE VEDNO PAS PRIPET

Avtor: MARIBOR

Svet za preventive in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor je sredi marca 2018, v okviru projekta PASAVČEK izvedel vzgojno preventivni dogodek Red je vedno pas pripet. Udeležence sta pozdravila župan MO Maribor dr. Andrej FIŠTRAVEC in predsednik SPV Vinko VIRTNIK.

Z akcijo smo nagovarjali otroke in njihove starše o nujnosti uporabe otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov. Namen akcije je bil izboljšati pravilno pripetost in uporabo otroških varnostnih sedežev ter zmanjšati najhujše posledice v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnega pasu. Letošnja prireditev Red je vedno pas pripet je sovpadala z nacionalno preventivno akcijo VARNOSTNI PAS.

V okviru prireditve Red je vedno pas pripet so na Trgu Leona Štuklja potekale številne aktivnosti. Vrtec Borisa Pečeta in Zasebni vrtec Želvica sta se predstavila z izdelki, ki so jih naredili otroci v okviru projekta. Na stojnici Javne agencije RS za varnost prometa, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu so si udeleženci prireditve ogledali in preizkusili demonstracijske naprave - tehtnice za prikaz naletne teže in otroški varnostni sedež za prikaz pravilne uporabe pripetosti. Otroci so aktivno preizkusili naprave in dobili navodila za pravilno pripenjanje v otroških varnostnih sedežih. Predstavnik Policije in predstavnik Medobčinskega redarstva sta predstavila delo policista in delo redarja.

Na prireditvenem prostoru se je predstavila tudi Služba nujne medicinske pomoči. Otroci so si ogledali reševalno vozilo. Reševalec pa jim je predstavil svoje delo. Na tematski ustvarjalni delavnici Zveze prijateljev mladine so otroci barvali in izdelovali lik Pasavčka,

Akciji Red je vedno pas pripet se je pridružilo tudi podjetje javnega potniškega prometa MARPROM z demonstracijo varnega prevoza otrok z avtobusom. Z avtobusom, ki ima vgrajene varnostne pasove so na prireditev pripeljali skupino otrok in tako demonstrirali varen prevoz otrok z avtobusom. Na prireditvenem prostoru so tudi ostali otroci in njihovi spremljevalci dobili navodila za varen prevoz otrok z avtobusom in za pravilno pripenjanje otrok v avtobusu.

Za dobro vzdušje in rajanje otrok je z zabavnim programom poskrbel čarodej Grega. Posebno doživetje za otroke je bilo srečanje z maskoto Pasavček, ki se je sprehodil med otroci na prireditvenem prostoru. Prireditve se je v hladnem, zgodnje pomladanskem vremenu udeležilo okoli 600 otrok iz vrtcev in osnovnih šol.

Prejemajte spletni časopis na vaš elektronski naslov.