Akcija PEŠEC

Avtor: MARIBOR

V okviru nacionalne akcije za večjo varnost pešcev, ki je potekala med  5. in 11. februarjem 2018 je aktivnosti načrtoval tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor.

Akcija ''Pešec'' je potekala 6. februarja med 17.00 in 19.00 uro na kritičnih prehodih in mestnih prometnicah, kjer je večja frekvenca pešcev in povsot ni ustreznih varnih površin za pešce. Cilj akcije je bil opozoriti in ozaveščati pešce za varno vključevanje v promet, hkrati pa opozoriti voznike na večjo pozornost in skrb za pešce, kot ranljivejšo in bolj ogroženo skupino udeležencev v prometu.

Na kritičnih prehodih, kjer je potekala akcija je bilo ugotovljeno, da pešci v veliki večini nosijo slabo vidna, predvsem temna oblačila, uporaba odsevnih teles pa je zelo slaba. Od 131 pešcev, je le 19 pešcev nosilo kresničko ali drug odsevni material. Kar 92 je bilo temno oblečenih.  Pešci se žal še vedno ne zavedajo dovolj nevarnosti, ki preži nanje v prometu in premalo storijo za lastno varnost. Le  dosledna uporaba odsevnih teles, pomeni v prometu tudi večjo varnost.

V okviru akcije je bilo razdeljenih 250 trakov in zloženk bodi previden. V akciji so sodelovali člani komisije za akcije pri SPV, člani ZŠAM Certus Maribor, redarja in policista ter dijaki Srednje prometne šole Maribor. Z akcijo za večjo varnost pešcev bo komisija nadaljevala tudi v poletnem in jesenskem obdobju.

Prejemajte spletni časopis na vaš elektronski naslov.