Predavanje na temo osveščanja starejših v prometu in nudenja prve pomoči v Mislinjji

Avtor: MISLINJA

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Mislinja v sodelovanju z Društvom upokojencev Mislinja v januarju že vrsto let vabi starejše voznike na razna dodatna izobraževanja s področja prometa. Po lanskem uspešnem projektu Sožitje, smo tako letošnjega 26. Januarja pripravili predavanje na temo osveščanja starejših v prometu in nudenja prve pomoči.

Rado Jeromel z Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa je predstavil novitete na področju zakonodaje v cestnem prometu. Še posebej je opozoril na motorično sposobnost starejših voznikov oz. ohranjanje kondicije za vožnjo.

Bojan Triglav s Policijske postaje Slovenj Gradec je primerjalno predstavil prometne nesreče po starosti in vrsti udeležencev na območju PP Slovenj Gradec za leto 2014, 2015 in 2016. Skozi predavanje je bil dan poseben poudarek vsem najpogostejšim vzrokom prometnih nesreč, kot so: hitrost, alkohol, mobitel. Slednje je bilo prikazano s pomočjo tudi s pomočjo kratkih filmov.

Samo Podhostnik iz Zdravstveno reševalnega centra Koroške je prisotne poučil o temeljnih postopkih oživljanja (umetno dihanje z masažo srca in uporaba zunanjega avtomatskega defibrilatorja AED).  Na lutki za oživljanje je praktično prikazal pravilno zaporedje ukrepov pri izvajanju temeljnih postopkov oživljanja in uporabo AED, kar so lahko ostali prisotni tudi sami poskusili.

Predavanje je v celoti posneto in si ga lahko ogledate na https://youtu.be/QgMlDSxfj40

Prejemajte spletni časopis na vaš elektronski naslov.