V soboto 27.5.2023 je na OŠ Frana Erjavca v Novi Gorici potekalo  30. državno tekmovanje ''Kaj veš o prometu'', ki so se ga udeležili najboljši kolesarji.

Za uvod v tekmovanje so prisotne nagovorili župan Mestne občine Nova Gorica, g. Samo Turel, ravnateljica OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, ga. Lara Brun  in namestnik direktorja AVP g. Jože Hribar.

Med drugim je g. Hribar povedal:

Tekmovanja »Kaj veš o prometu?« imajo že dolgoletno tradicijo, ki potekajo od ravni šol, občin, regij in na nacionalni ravni.
Letos poteka že 30. državno tekmovanje, izvajala pa so se že tudi vrsto let pred tem, na kar smo izredno ponosni. Kolesarska tekmovanja »Kaj veš o prometu?« so dobro vpeta v šolski prostor in nadgrajujejo vsebine usposabljanja za vožnjo kolesa v osnovnih šolah. K sodelovanju vsako leto pritegnemo veliko število učencev in sodelujočih šol
V okviru prizadevanj za večjo prometno varnost otroci v sklopu pridobivanja kolesarskega izpita in kasneje tudi tekmovanja Kaj veš o prometu, pridobivajo ključna znanja za varno udeležbo v prometu. Izjemnega pomena je, da se seznanijo in uporabljajo vse varnostne elemente, ki so potrebni za varno udeležbo v prometu, pa najsi gre za uporabo čelade,s katero se zmanjšuje tveganja za resne poškodbe,  luči, ki zagotavljajo vidnost in vidljivost, vzdrževanje kolesa itd. Vsekakor pa se morajo otroci naučiti spoštovati prometne predpise in se jih jih tudi držati.   
Ob tej priložnosti, ko imamo v Novi Gorici pravzaprav praznik varnega kolesarjenja za osnovnošolce, se posebej zahvaljujem organizatorjem na občinski ravni, tako predstavnikom občinskega SPV, županu Nove Gorice in ravnateljici Osnovne šole Frana Erjavca, za pripravljenost prevzeti odgovornost izvedbe državnega tekmovanja. Hkrati moram izpostaviti izjemno pomembno vlogo mentorjev in vseh, ki kakor koli pomagate in pripravljate učence na samostojno in varno vožnjo kolesa v prometu. 
Kolesarjenje je lahko zelo zabavno in zdravo, vendar je pomembno, da smo vedno varni. Z upoštevanjem varnostnih ukrepov in pazljivostjo lahko zmanjšamo tveganje za nesreče in uživamo v varni vožnji s kolesom.
Vsem tekmovalcem, udeležencem letošnjega 30. državnega tekmovanja želim uspešno izvedbo in sodelovanje na tekmovanju. Pokažite svoje najboljše prometno znanje ter spretnost vožnje kolesa v Sloveniji. 

 

Vsi tekmovalci so morali dokazati svoje znanje na teoretičnem delu tekmovanja, se nato preizkusiti na zahtevnem spretnostnem poligonu ter nazadnje tudi pri praktični vožnji v prometu z vključenimi različnimi prometnimi situacijami.

Tekmovanje je bilo  organizirano vzorno in je ne glede na nekoliko slabše vreme potekalo brez zapletov. Prav vsi tekmovalci so si prislužili kolesarsko čelado, knjižico Dober kolesar ter priznanje, najboljši v posamezni kategoriji pa so prejeli tudi praktične nagrade.

Tekmovanja Kaj veš o prometu so tradicionalna oblika prometno-vzgojnih aktivnosti, ki potekajo na šolah skupno že 53 let. Letošnje tekmovanje je bilo že 30. državno tekmovanje v samostojni Sloveniji. Tekmovanja Kaj veš o prometu potekajo na šolski ravni, na občinski oz. regijski  ravni, ter nato finalno državno tekmovanje. V okviru kvalifikacijskih tekmovanj, je sodelovalo 536 učencev, samo najboljših 41 tekmovalcev pa se je uvrstili na državno raven.

Rezultati 30. državnega tekmovanja ''Kaj veš o prometu'':

Kolesarji:

Uvrstitev

Ime

Priimek

Šola

Kazenske točke skupaj

1

 Lenart

Rus Debeljak

 Osnovna šola Antona Tomaža Linharta   Radovljica

70

2

 Jakob

 Krajnc

 Osnovna šola Sveti Tomaž

80

3

 Fedja

 Potisek

 Osnovna šola narodnega heroja Maksa   Pečarja

100

Za tekmovalce in mentorje ter ostale udeležence smo pripravili tudi elektronski bilten. Vljudno vabljeni, da si ga pogledate.

BILTEN (pdf)

Nekaj utrinkov s tekmovanja: