Pričela se je prva od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki bo potekala do 10. maja 2022. Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo. Po trenutno veljavnih podatkih je do 30. aprila že 439 vinjenih oseb povzročilo prometno nesrečo, povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti je znašala 1,45 promila. Umrle so 4 osebe, med njimi tudi voznik e-skiroja pod vplivom alkohola, s kar 1,95 promila, oziroma največ med vsemi povzročitelji smrtnih prometnih nesreč letos, bil je tudi brez zaščitne čelade.

V letu 2021 so bili alkoholizirani povzročitelji odgovorni za 1.513 prometnih nesreč, v njih je življenje izgubilo 37 oseb, 37 % več kot v letu 2020. Za 9 odstotkov manj je bilo hudo telesno poškodovanih, lažje telesno poškodovanih pa je bilo 30 % več. Največ prometnih nesreč so povzročili udeleženci v starostnih skupinah med 25. in 34. letom (314 prometnih nesreč) ter med 35. in 44. letom (292 prometnih nesreč). V času nacionalne preventivne akcije bodo policisti ob rednem delu, pa tudi z občasnimi poostrenimi nadzori, preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, so evropsko usklajene in jih koordinira evropska zveza prometnih policij ROADPOL. Večina držav bo 7. maja izvedla tudi maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov. Med njimi bo tudi Slovenija, ki bo v sklopu letošnje akcije ponovno izvedla javnosti že poznan maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov. Ta bo potekal v soboto, 7. maja 2022, od 18. do 6. ure naslednjega dne. Nekatere policijske uprave bodo čas, ko bodo opravljale nadzor, prilagodile lokalni problematiki.

Policija in Agencija za varnost prometa bosta v tem obdobju okrepljeno pozivali k odgovorni vožnji tudi z objavami opozoril in preventivnih nasvetov na družbenih omrežjih in spletnih straneh. Medijske aktivnosti bodo usmerjene v osveščanje ljudi glede nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu

Policija in Agencija za varnost prometa opozarjata, da se z višanjem stopnje alkohola v krvi nadzorni centri možganov drug za drugim »izklapljajo«, nadzor pa prevzemajo avtonomni centri. Večajo se vidne posledice na vidu, ravnotežju in pri reakcijskem času. To ima za volanom številne, lahko usodne posledice.

Že majhna količina popitega alkohola lahko pomembno vpliva na delovanje oči. Ker alkohol vpliva na delovanje očesne leče, se voznikom zoži vidno polje. Pri tem vse težje zaznavajo dogodke, ki se dogajajo na levi ali desni strani. Z naraščanjem stopnje zaužitega alkohola postaja očesna leča vse bolj toga, kar vpliva na zameglitev vida. Tako nastane pojav ‘tunelskega vida’, pri katerem se osebi močno zoži vidno polje in poslabša ostrina vida. Poleg omenjenega alkohol vpliva na očesno mrežnico, posledično pod vplivom alkohola težje zaznavamo rdečo barvo, ki pa je v prometu precej pogosta in ima pomembno funkcijo, na semaforju, svetlobnih znakih, prometnih znakih, rdeče barve so tudi žarometi na vozilih.

Alkohol v prometu v letu 2021

V letu 2021 so bili alkoholizirani povzročitelji odgovorni za nastanek 1.513 prometnih nesreč oz. 11 % več kot v letu 2020. V teh nesrečah je umrlo 37 udeležencev oz. 37 % več kot v letu 2020. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je v letu 2021 znašal 33 % (37 % v letu 2020). V letu 2021 je bilo 111 hudo telesno poškodovanih udeležencev (-9 %), lažje telesno poškodovanih pa je bilo 615 udeležencev (+30 %).

Največ prometnih nesreč so povzročili udeleženci v starostnih skupinah med 25. in 34. letom (314 prometnih nesreč) ter med 35. in 44. letom (292 prometnih nesreč). Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom so povzročili udeleženci iz starostnih skupin od 25 do 34 let ter 45 do 54 let – obe po 7 prometnih nesreč v katerih je umrlo prav toliko udeležencev (skupaj 14 umrlih).

Alkohol, hitrost in nepravilna stran/smer vožnje so še vedno usodna kombinacija

Med vzroki za nastanek prometnih nesreč pri povzročiteljih pod vplivom alkohola tudi letos do 30. aprila prednjačita neprilagojena hitrost (157 prometnih nesreč) in nepravilna stran/smer vožnje (105 prometnih nesreč). Zaradi teh dveh vzrokov so bile letos tudi tri smrtne žrtve. Vožnja z neprilagojeno hitrostjo je pogosto povezana s predhodnim uživanjem alkohola, ki daje lažen občutek poguma. Kombinacija teh dveh dejavnikov je vse prevečkrat usodna.

Letos prometno nesrečo povzročil tudi vinjeni voznik e-skiroja, ki je v prometni nesreči tudi umrl

Vozniki osebnih vozil in enoslednih motornih vozil pod vplivom alkohola so lani povzročili 32 smrtnih prometnih nesreč, oziroma kar 86 %. 22 smrtnih prometnih nesreč so povzročili vozniki osebnih vozil, 10 pa vozniki enoslednih motornih vozil (7 motorno kolo, 3 moped). Dve smrtni prometni nesreči sta povzročila voznika traktorja, po eno pa voznik tovornega vozila, kolesar in pešec pod vplivom alkohola.

Letos beležimo štiri smrtne žrtve zaradi alkoholiziranih povzročiteljev, med njimi je bil tudi voznik e-skiroja pod vplivom alkohola. Letos povprečna stopnja povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom znaša 1,68 promila (največ umrli voznik e-skiroja z 1,95 promila, ki je bil tudi brez zaščitne čelade). Eden izmed štirih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bil tudi pozitiven na psihoaktivne snovi (voznik osebnega avtomobila). Med 3 umrlimi vozniki osebnega avtomobila, ki so bili pod vplivom alkohola, je samo eden uporabljal varnosti pas, dva pa ne.

Aktivnosti Agencije za varnost prometa:

  • Kampanja za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola »Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč«.
  • Delavnice Vozimo pametno za 180 dijakov Šolskega centra Postojna, 5. in 6. maja, kjer bo postavljen tudi poligon z očali, ki ponazarjajo različne stopnje alkoholiziranosti.
  • SOŽITJE za tretje življenjsko obdobje, z vključeno temo alkohol v prometu 5. v Solkanu ter 10. 5. v Kobaridu.
  • Motodan v Mariboru 7. 5., s poudarkom na varni vožnji motoristov brez alkohola.
  • V okviru sodelovanja z občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter šolami bomo osveščali javnost na lokalni ravni o problematiki alkohola v prometu s pripravljenimi spletnimi vsebinami.
  • Zaključen bo natečaj 40 dni brez alkohola z literarnimi prispevki šolarjev v sodelovanju s Slovensko Karitas in podelitvijo nagrad najboljšim dne 18. 5.
  • V okviru letošnjih aktivnosti in sodelovanja z nevladnimi organizacijami bomo sofinancirali 8 projektov s področja alkohola v prometu ter sodelovali na dveh posvetih Heroji furajo v pižamah (25. 5. v Piranu ter 14. 6. v Idriji).

Vsi udeleženci cestnega prometa naj bodo strpni in previdni. Hitrost vožnje naj prilagodijo prometnim in vremenskim razmeram. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometne predpise ter se temeljito pripravijo na pot, tudi z ustrezno pripravo vozila. Vozniki naj bodo vselej še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti. Policija in Agencija za varnost prometa vsem udeležencem v prometu želita varno pot in da bi na vsak cilj prišli srečno.